Tegen de klippen op


“De pompoen!” Dochterlief is euforisch. Uit de zelfgezaaide pompoenpit is tot haar grote vreugde een lichtgroen steeltje ontsproten met twee blaadjes eraan. Zoals het een pompoen betaamt, groeit het plantje tegen de klippen op. Nog even wachten en hij kan naar buiten. Dochterliefs tuintje is nog geen drie stoeptegels groot, maar reken maar dat de pompoen erin komt te staan!

6 ideeën voor een levendige kindertuin:
- Kies snel groeiende planten, zodat het geduld niet te lang op de proef wordt gesteld. Denk aan radijsjes, Oost-Indische kers en zonnebloemen.
- Zaai ook wat plukbloemen, zoals goudsbloem, Lathyrus, korenbloem en Zinnia. Dan kunnen de kinderen komende zomer een boeketje plukken voor naast hun bed of voor oma.
- Markeer met labels waar je hebt gezaaid en maak op elk label een tekeningetje van het eindresultaat, bijvoorbeeld een bloemetje, radijsje of kropje sla.
- Vergeet ook de kruiden niet. Kinderen vinden het geweldig om tijdens het koken even wat kruiden uit eigen tuin te plukken of knippen. En gewoon even improviseren als ze trots met bieslook aan komen zetten terwijl je om peterselie had gevraagd...
- Tip van mijn zoon: zaai met radijszaadjes een snelweg door je tuintje, inclusief kruispunt. Dat gaan we binnenkort maar eens doen.
- Twee boeken ter inspiratie: ‘De familiemoestuin’ van Modeste Herwig en ‘Met meester Bert op ontdekkingstocht door je tuin’ van Bert Ydema en Yvonne de Munck-de Glas.

Reacties