Grondwaarts

De moestuin is nog altijd in winterslaap. Toch staat de lente op het punt te beginnen: de dagen worden langer, de vogels zijn luidruchtiger en ik heb zin om buiten aan de slag te gaan. Het is hier alleen nog zo ongenadig guur. 


De zadenkist is inmiddels overvol. De voorraad van vorig jaar heb ik aangevuld met verse waar van De Bolster:
 • pastinaak
 • meiraap
 • wortelpeterselie
 • stokslabonen
 • koriander
 • korenbloem.
Tot mijn verrassing lagen deze biologische zaden gewoon bij de plaatselijke Welkoop. Ik zie nu pas dat ik maar liefst drie soorten heb gekocht die voor een belangrijk deel in de grond groeien. En dat is geen toeval. Dit jaar staat voor mij in het teken van de grond, de basis van de biologische moestuin. Ik ben begonnen de grond te verbeteren met eigen compost. Binnenkort ga ik een workshop over humus volgen, waarvan hier later verslag.

Bodemleven
Nu ik het toch over grond heb... Ik heb altijd gedacht dat mollen aan winterslaap deden, maar dat is verre van waar. Er verschijnen hier zelfs molshopen in de sneeuw. Vanmorgen riep Isabelle (7) dat ze een molshoop zag bewegen. De grond wiebelde en kwam verder omhoog. Aan het spoor van molshopen te zien gaat deze mol richting de moestuin.
Tuinwaarts is nu ook te volgen via Facebook.

Reacties

 1. O wat heerlijk al die groentes. Odette is al begonnen met zaaien en de eerste zaailingen van de broccoli komen al boven.
  Wat die mollen betreft nee die doen echt geen winterslaap alleen als de grond erg hard is kunnen ze niet boven komen, maar anders zie je ze overal. Misschien houden ze een hele korte winterslaap;-) We zoeken dit op. Ik zou zorgen voor een 'wegomlegging' voordat ze de moestuin in rennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik heb nu even een tuinpauze.. 'lees je blog. Altijd leuk !
  Dikke jas aan buiten, en het weer valt mee !
  Leuk je groentekeus ! 'ben benieuwd hoe het wordt. Ik heb alleen de eenvoudige groentes.
  En die mollen grrrrr, hier zijn ze ook. Succes verder !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankje! De 'eenvoudige' groentes staan hier ook, maar ik wilde er dit jaar wel eens wat anders bij. Ben vooral benieuwd naar de wortelpeterselie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja ik ben ook al flink aant zaaien, de paprika's, tomaten sla en peulen al gedaan...nu het wachten :) Ik wil ook eens koriander gaan zaaien, die is nieuw voor mij. groetjes weer...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten