Moestuinmaandag: gaan we asfalteren?

Nu ben ik het zat. Als het onkruid zo doorgroeit, laat ik de paden in de moestuin asfalteren. Baldadige gedachten speelden door mijn hoofd, toen ik - in de koude wind - de moestuinpaden aan het terugwinnen was op kweekgras, vogelmuur, brandnetels, distels en nog meer onkruid.

Plotseling verscheen de zon tussen de wolken en was het glas snel weer halfvol. Met vereende krachten hebben E. en ik de dichtgegroeide paden ontgonnen. Nog vier te gaan. Het laatste beetje agressie heb ik botgevierd op een dichtgegroeid moestuinbed waar de vruchtgewassen komen te staan. Even flink tekeer gaan met de cultivator, ik kan het iedereen aanraden.


Inmiddels is het moestuinmaandag en de zon schijnt nog steeds. Even snel naar buiten voor wat positief nieuws, want dat is er ook. Zo eten we alweer volop uit de moestuin: spinazie, raapstelen, radijsjes, bieslook... En als de zon zijn best blijft doen, binnenkort ook aardbeien en venkel.


Aardbeien met een vleugje kweekgras.


Venkel in de koude kas. Dat fijne groen vind ik zo mooi.


De spinazie heeft te lijden gehad van de nachtvorst (net als de aardappelen), maar het zal er niet minder om smaken.

Vraag: Hoe houden jullie de moestuinpaden vrij van onkruid? Een vriendin attendeerde mij op de rolschoffel. De tuinbaas van het landgoed waar zij in de moestuin werkt, zweert erbij. Het lijkt me een handig ding, maar eigenlijk wil ik geen nieuw materieel aanschaffen.


Reacties

 1. Bisselingskaat, Liesbeth Schellekens27 mei 2013 om 11:55

  Ik gebruik tegen onkruid gronddoek. In diverse breedtes verkrijgbaar. Makkelijk in gebruik en zo weer te verplaatsen. Rolschoffel hebben wij ook. Een oudje, tweedehands gekocht. Mijn man werkt er (heel) afentoe mee. Grond moet vlak zijn wil het werken. Liesbeth Bisselingskaat

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb alleen maar bakken, dus ik kan wel jaloers zijn op die paden, ook met onkruid. Maar ik heb wel eens ergens gezien dat ze de paden met stro en houtsnippers hadden bedekt. Mischien helpt dat?
  Op mijn rondje moestuinmaandag merk ik wel dat ik veel te laat begonnen ben, hier alweer iemand die al uit de tuin eet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sinds twee jaar heb ik een laag houtsnippers op een aantal vaste paden. Geweldig gewoon. Ben van plan om een meer vastere indeling te maken zodat er houtsnippers op de paden kan. Scheelt zoveel werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook alleen bakken en tussen de bakken drassige klei en heel veel onkruid, dus ik wil straks als we helemaal klaar zijn met de tuin, houtsnippers tussen en langs de bakken strooien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Houtsnippers lijkt me een praktische, mooie oplossing. Eerst schoffelen en dan maar eens op zoek naar een partijtje snippers.

   Verwijderen
 5. Ik heb tussen de groentebedden stoeptegels gelegd. De andere paden probeer ik onkruidvrij te houden door te schoffelen, schoffelen, schoffelen....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben stoeptegels. Regelmatig vind je op M*rktplaats gratis partijen. Je hebt alleen meer last van mieren, maar voor de rest werkt het bij ons prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het probleem is vooral dat op de platgetreden en dichtgelopen grond wieden erg moeilijk en zwaar wordt. Mulchen of aanleggen van loopplanken is dan aangewezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig gaat het wieden hier nog wel goed - zandgrond. Mulchen vind ik wel een goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. karton (zonder inkt) onder de houtsnippers, houdt nog meer onkruid tegen. Houtsnippers kunnen trouwens ook gewoon op je tuin, maar niet mengen in de aarde hoor.
  Zoek maar eens op youtube naar de documentaire Back to Eden nederlandse vertaling.

  Mijn tuin is inmiddels één en al houtsnipper.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten