Modderdag: vieze handen & blije gezichten


Vrijdag 28 juni is het Modderdag, een initiatief van Veldwerk Nederland. Duizenden  kinderen (op kinderdagverblijven, bso’s, peuterspeelzalen, basisscholen en natuur- en milieucentra) spelen die dag met zand en water en komen zo in contact met de natuur.

Tja, bij ons is het elke dag modderdag. Niet dat onze kinderen elke dag in de modder liggen te rollen, maar het kan wel. Laarzen en 'tuinbroeken' liggen voor het grijpen, de regenton is meestal goed gevuld en er ligt altijd wel ergens een hoop zand, een stapel takken en wat stenen voor het grijpen.

Graven, bouwen, spitten, roeren... Ik zie onze kinderen en hun vriendjes genieten als ze met natuurlijke materialen spelen. Ze krijgen er energie van en komen tegelijkertijd tot rust. Het doet ze zichtbaar goed. Daarom vind ik Modderdag ook zo'n goed initiatief. Het geeft kinderen voor wie 'natuurlijk' buitenspelen niet zo vanzelfsprekend is, de kans om te ervaren hoe geweldig dat is.

Tegelijkertijd krijg ik de kriebels bij het idee dat kinderen georganiseerd gaan modderen. Het wordt al snel zo'n druk, voorgeprogrammeerd evenement, terwijl ik kinderen vooral zie genieten als ze in alle rust hun zelf bedachte modderspel spelen. Ik hoop dan ook dat het niet bij een Modderdag blijft en dat kinderen vaker de kans krijgen om lekker wat aan te modderen. Zand en water. Zo simpel is het.

Tips voor meer natuurlijke speelmogelijkheden:
  • Maak een ruig hoekje in de tuin, waar gegraven en gebouwd mag worden. Zorg voor wat takken, stenen, stammetjes en een oude pan (bij ons is heksensoep maken favoriet).
  • Zet – als het even kan – de regenton binnen handbereik van de kinderen. Eventueel kan een stuk dakgoot de afstand overbruggen. Geen regenton? Gebruik dan een emmer of teiltje om regenwater op te vangen.
  • Lees voor meer inspiratie het artikel 'De ontdektuin: een natuurgebied aan huis'.
  • Heb je thuis geen speelruimte of gewoon zin om ergens heen te gaan? Bezoek dan een natuurspeeltuin, een speelbos - of wat voor bos dan ook - of het strand.

Meer lezen over de positieve effecten van spelen in een natuurlijke omgeving? Download hier de factsheet Scharrelkids (Jeugd, natuur, gezondheid) van IVN.

Reacties

Een reactie posten