Moestuinmaandag: goed op stoom!

Het is gelukt: de composthoop is goed op stoom. Dat betekent dat bacteriën druk bezig zijn om alle materialen* om te zetten (en dat onkruidzaden worden gedood). Tot mijn verbazing vind ik het proces nog mooier dan het te verwachten resultaat. Ik roer met een bezemsteel die ik midden in de composthoop heb gezet, voel de broei en waan me een heks die een tovertruc doet. Mijn zoon van negen is al net zo enthousiast. Hij wil graag nog een stapje verder gaan met het maken en toevoegen van preparaten (volgens de biologisch-dynamische teeltwijze), zoals kamillepreparaat en valeriaanextract. Dat lijkt me wel iets voor volgend jaar.

* onkruid, keukenafval, grasmaaisel, hooi, kalk, (paarden)mest en wat oude compost in lagen van 5 tot 10 cm en een paar gieters water. Ik bouwde de composthoop - in grote lijnen - op volgens de aanwijzingen uit het boek Met mest en vork van Alma Huisken en Doortje Stellwagen.

Fotogeniek is de composthoop niet. Daarom nog even een rondje door de moestuin. Langs de Phacaelia (groenbemester), die druk bezocht wordt door bijen en hommels.


En de stambonen. Ik vind het elk jaar weer wonderlijk dat deze planten 'begrijpen' wat ze te doen staat: klimmen.


Ook de Lathyrus klimt als vanzelfsprekend omhoog langs het snoeihout (plataan en vlinderstruik) dat ik daarvoor in de grond heb gestoken.Moestuinmaandag is een initiatief van Hollandse klei.

Je kunt Tuinwaarts nu ook volgen met Bloglovin.

Reacties

 1. Misschien niet fotogeniek, maar wel bewonderenswaaridg. Ik heb me er weleens in verdiept, maar een goede compost maken is nog niet gemakkelijk. Voorlopig heb ik het niet nodig, al onze bakken zijn net (aan)gevuld met bemeste tuinaarde. Maar ooit...
  Mooi, die lathyrus!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moh die lathyrus staat al ver! Hier nog geen enkel bloemetje te zien, hij moet eerst nog wat klimmen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is ook nog een wens van mij: een composthoop opzetten in oude pallets. Heb ook erg genoten van het boek 'met mest en vork'. De Lathyrus begint hier nu ook, ruikt ook zo lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn compost zit nu al drie jaar in van die grote plastic containers....... en dat bevalt me niet! Ik wil ook graag een composthoop, waar ik in kan roeren, maar het is er nog niet van gekomen! Leuk om over te lezen!
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mama de heks en zoon de tovenaar bij de composthoop :). Ik geniet ook erg van klimmers en verheug me op de geur van lathyrus!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad mooi om te zien hoe sommige planten bijna vanzelf omhoog klimmen. Jouw Lathyrus ziet er mooi uit, helaas vonden hier de slakken de Lathyrus erg lekker, dus dit jaar heb ik ze niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ben ik net een hoop gestart, maar me nog niet verdiept in de ins and outs. Jaloers op de lathyrus! Die gaat op mijn lijstje voor volgend jaar!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten