Hap oftewel klein moestuinleedBlij was ik met een spontaan opgekomen bietje. Label erbij, zodat ik 'm niet per ongeluk zou omschoffelen. Vanmorgen stond hij erbij als een kapot gewaaide paraplu. Wie heeft dit op zijn geweten? Een konijn zou 'm tot de grond afknabbelen, lijkt me. Slakken dan? Hoe dan ook, ik zie nog een klein dapper groeipuntje dat ik zal beschermen met een hekje van takken en een slotgracht van as en schelpengruis. En dat allemaal voor een bietje.Gelukkig is er ook genoeg positief moestuinnieuws. Zo kan ik binnenkort volop Dahlia's plukken. Zelfs de door slakken aangevallen Dahlia is dapper verder gegroeid. Hierboven de Dahlia die volgens de verpakking geel zou zijn... Oranje is ook mooi.

Reacties

 1. Oh, wat jammer van je bietje! Ik had dat met de broccoli en de boerenkool. Iemand gaf me de tip er koffieprut omheen te strooien. Dat lijkt te werken (er is in ieder geval niet nog meer blad verdwenen).
  En die dahlia is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je slijmsporen ziet is het vrijwel zeker een slak geweest, maar vaak is de dader onbekend. Als je honderd bieten hebt gezaaid is het niet zo erg maar bij een kleine hoeveelheid is zoiets gewoon zonde. Maar 't hoort er bij hè. Mooie Dahlia, het lijkt wel zalmroze.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vind het groot leed, zoveel als slakken kunnen verslinden.
  Maar gelukkig hebben ze de dahlia met rust gelaten want deze is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk bijna zeker te weten dat het een konijn is geweest. Bij mij hebben de boerenkolen er ook zo uitgezien, waarna ik er een net overheen heb gespannen. Sindsdien nergens meer last van gehad, dus slakken waren het niet. Laatst heb ik een konijn zien weghuppelen toen ik op de tuin kwam, dus wist het zeker.

  Een konijn knabbelt niet altijd alles tot de grond toe af, zeker niet in een moestuin waar voldoende aanbod en keuze is. Daar zoekt hij/zij de meeste verse blaadjes en gaat dan snel weer verder naar een ander struikje. In een ren, waar een konijn verder geen andere keuze heeft, knabbelt hij/zij wel alles (incl. stengel) op.

  Ik zou het dus proberen met een net of kippengaasje erom heen. Dan geef ik hem nog een kansje ;-)

  Groetjes,
  Kees

  twitter @keesdeboon
  http://deboon.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zou het toch ook een konijn kunnen zijn. Kippengaas eromheen!

   Verwijderen

Een reactie posten