Onkruidvrij de winter in!


Terwijl andere moestuinders al plannen maken voor het nieuwe moestuinseizoen, ben ik nog druk met de moestuin 2013. Wieden, wieden, wieden. Hopelijk lukt het dan een keer om onkruidvrij de winter in te gaan. Nou ja, met onkruidarm ben ik al blij (dat scheelt komend voorjaar een berg onkruid). Naast onkruid pluk ik nog steeds volop kruiden en bloemen: felgele Tagetes en een enkele dappere Dahlia; met de Zinnia's is het nu echt gedaan. De Verbena bonariensis laat ik staan voor het wonderschone wintersilhouet (en een enkel paars bloemetje).

Nu al plannen maken?
Moestuinplannen maken doe ik meestal hartje winter - liefst op een dag dat er buiten een dik pak sneeuw ligt. Houtkachel aan en plannen maken voor het naderende moestuinseizoen. Heerlijk! Voor wie nu al aan de slag wil, kan voor tips terecht bij De Boon in de Tuin.

Of eerst inspiratie opdoen?
De 'groene volkstuinvakbeurs' Groene Passie is de moeite waard (22, 23 en 24 november 2013 in Apeldoorn). Lees hier een kort verslag van mijn bezoek vorig jaar.

Reacties

 1. Oh, dat onkruid doet het hier ook erg goed. Ik ben bang dat ik in het voorjaar weer met een volledig overwoekerde tuin begin, want tijd om er iets aan te doen heb ik op het moment niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou dringend nog eens in de moestuin moeten werken, die moestuinplannen zullen hier ook voor later zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf laat ik alle planten staan tot begin volgend jaar (in de stengels overwinteren veel insecten), maar ik wied nu wel erg verwoed alle onkruid (vooral de grassen) weg. Ik ben ongeveer half weg, als 't weer dit week-end meezit kan ik dit week-end de rest 'afwerken'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel succes. Ik hoop ook op mooi meer, want om nu in de regen te gaan wieden...

   Verwijderen
 4. Het voordeel is dat je in voorjaar een schone tuin heb. Maar net als fruitberg zegt je haalt ook de overwinteringsplek weg voor de goede insecten zoals oa oorkruipers en lieveheersbeestjes die in de zomer je helpers zijn tegen bladluis. Daarom heb ik ook een paar insectehotels in de tuin staan. Weet niet of dat de reden is maar heb altijd minder last van bladluis dan de mensen aan andere kant van de volkstuinen die alles in de winter netjes kaal hebben. Ik heb in de zomer al stenen binnen potten op een stok snoeiafval gevult met stro staan. Oeps ooit eens 1 omgegooit in de winter stuk.Zaten tig oorkruipers in. Dus word wel gebruik van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Ik ben ook vooral aan het wieden (grassen, knopkruid, brandnetels, etc.). Verder blijft er nog genoeg staan.

   Verwijderen

Een reactie posten