Blij met bomen


Als een blije boerin loop ik door onze splinternieuwe hoogstamboomgaard. Een voorbijganger ziet hoogstwaarschijnlijk niet meer dan tien kale stammetjes, maar ik zie de appels al hangen. En peren en pruimen en kersen...

Waarom een hoogstamboomgaard? 
Het duurt jaren voordat je er fruit van plukt en handig zijn die hoge bomen ook niet bij plukken en snoeien. Toch zijn er genoeg redenen om wel voor hoogstam te kiezen:
 • Nu zijn het nog kale stammen, maar als het een beetje mee zit, groeien ze uit tot prachtige, karakteristieke bomen.
 • Een hoogstamboomgaard heeft een grote aantrekkingskracht op tal van diersoorten, van insecten tot steenuilen. Dat wordt nog eens versterkt door de gemengde haag die - tegelijkertijd met de bomen - is aangeplant.
 • Bomen doen iets met je, zeker als ze boven je uit torenen. Ik word er in ieder geval erg blij van. En ik zie ook de kinderen naar de boomgaard toe trekken. Lekker banjeren tussen de bomen - mooi.
Heb je minder ruimte? Een enkel fruitboompje is ook al heel leuk. En dat kan zelfs in een pot op je balkon! Kijk bijvoorbeeld eens bij Minitree


Voor de liefhebber volgt hieronder een lijstje van de soorten die we hebben uitgekozen voor onze boomgaard- na rijp beraad en met dank aan deze website met beschrijvingen van oude fruitsoorten. Er is vast het een en ander op aan te merken, maar we wilden een keer de knoop doorhakken.

Appel:
 • Groninger Kroon
 • Yellow Transparent*
 • Court Pendu
 • Schöner von Nordhausen
 • Sterappel
*De Yellow heb ik gekozen, omdat ik daar goede herinneringen aan heb. Deze boom stond vroeger bij ons achter het huis. De geelgroene appeltjes vond ik als kind erg lekker. Er viel er ook wel eens een appeltje in de soep als we buiten onder de boom zaten te eten.

Peer:
 • Conference
 • Saint Remy
Pruim:
 • Mirabelle de Nancy 
 • Reine Claude d'Althan
Kers:
 • Early Rivers
De boomgaard is aangeplant door 't Onderholt.

Reacties

 1. Wat een geluk zo'n prachtige boomgaard! Geniet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie boomgaard. Over enkele jaren ga je daar ten volle van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zalig! je eigen boomgaard! niet alleen voor al het heerlijke fruit dat je binnen een paar jaar hebt, maar fruitbomen zijn ook gewoon zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik begrijp je gevoel helemaal, 2 jaar geleden hebben we net hetzelfde gedaan. je moet wat meer geduld hebben, maar dat wordt zeker beloond!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige investering heb je gedaan voor jezelf, je erf de natuur !!
  Met de jaren wordt dit alleen mar mooier ! Misschien zelfs voor je nageslacht. Wij hebben hier nog een oude hoogstamfruitboom staan van de oude opa.
  En wat is er mooier als een bloeiende boomgaard in het voorjaar... Nou geniet er lekker van "blije boerin". P.s. Je houdt er wel werk mee maar boerinnen weten van wanten dus dat zal met jouw wel goedkomen !!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig Petra wat een mooie collectie in je nieuwe boomgaard. Wat een rijkdom! Ik kom tzt wel lekker een stuk appeltaart bij je eten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig dat ziet er mooi uit, idd even wachten, maar daarna heb je ook wat ....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zal het straks heerlijk zijn om je eigen fruit te plukken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten