Gelezen: Groenten in de hoofdrol

Bladmosterd, driekleurige radijsjes en heel veel eetbare bloemen. Al bladerend door het splinternieuwe boek van Peter Bauwens krijg ik zin in frisse, bloemrijke zomersalades. Ik mag wel eens gaan zaaien...Vol verwachting keek ik uit naar het nieuwe boek van Peter Bauwens, bekend van De Nieuwe Tuin. Het boek 'Groenten in de hoofdrol, voedsel kweken voor de toekomst' begint met een pleidooi voor  een zachte, 'groene' revolutie. Niet met protesten, maar door gewoon terug te gaan naar de basis, de grond, de tuin. De kweker/auteur verliest zich dan enigszins in een lang betoog waarin hij de voedselproblematiek, de biodiversiteit en de hele wereldeconomie aanhaalt. Uiteindelijk komt het neer op: eet meer verse groente - het voedsel van de toekomst - en kweek het lekker zelf of koop het in de buurt. Als je er dan ook voor zorgt dat je tuin en bord er mooi uitzien, dan is (meer) groente eten opeens heel aantrekkelijk. En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn; mijn moestuin staat niet voor niets vol met eetbare bloemen...

Het nieuwe kweken
Vervolgens komen er een aantal projecten aan bod die volgens Bauwens 'het nieuwe kweken' vertegenwoordigen: van stadsboerderij tot permacultuurtuin. Altijd leuk om te lezen dat je niet de enige bent die enthousiast is over het kweken van groente.

Laat je verrassen
En dan eindelijk: groente! Pagina's vol uitgebreide beschrijvingen, praktische kweektips en foto's van groenten die meestal niet standaard in de moestuin staan, zoals veldmosterd en quinoa. En als ze wel bekend zijn, weet Bauwens je wel te verrassen met varianten die niet bepaald standaard zijn, denk aan dieppaarse tuinbonen en schattige mini's (ook leuk voor een moestuin in pot). Wie langs de kust woont – ik helaas niet – kan zich laten inspireren door het hoofdstuk 'groenten aan zee', oftewel groenten 'die geen probleem maken van duinzand en de dominante nabijheid van de zee'.Bloemenversie
Zelf werd ik erg blij van de eetbare bloemen die in het boek beschreven staan. Ik dacht dat ik er al aardig wat kende, maar er zijn er zo veel meer. Denk aan koolbloemen met koolsmaak in een bloemenversie. Tip van Bauwens: 'Gebruik eetbare bloemen met gevoel en puur, zonder veel planning, maar gewoon op het moment dat ze in de tuin aanwezig zijn. Ze zullen als geen ander ingrediƫnt van elk gerecht iets unieks maken.' Ik ren meteen naar buiten om de bloemen van de (ongepland) doorgeschoten palmkool te proeven. Inderdaad, koolsmaak!

Auteur: Peter Bauwens
Titel: Groenten in de hoofdrol
Prijs: € 24,95
ISBN: 9789052109374
Meer (bestel)info: Tirion Natuur.

Reacties

  1. wat leuk zeg! ga hem direct bestellen! heb al zijn andere boeken ook al. Heb hier trouwens ook al wat vlijtige liesjes opgekweekt ook heerlijk om te eten, al is het enkel voor de vrolijke kleuren op je bord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook een boek van Peter Bauwens, maar ik zie nu al, dit wil ik ook hebben. Gebruik soms ook bloemen in recepten, zoals oostindische kers, rozen, viooltjes, lavendel, smeerwortel maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Ik krijg er gelijk weer zin in.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn, fijn, fijn een nieuw boek van Peter Bauwens. Kijken of de bieb hem al heeft. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten