Moestuinmaandag: over wieden & aarden

Hier zijn nog geen tomaten gezaaid en ook geen aardappels de grond ingegaan. Ik ben nog lang niet zo ver als veel andere moestuinders; ik trek mijn eigen plan. Eerst binnenshuis een grote schilderklus afronden en dan onkruid wieden... Het kweekgras heeft de afgelopen winter een serieuze poging gedaan om de moestuin te veroveren, maar ik sla terug.

Terwijl ik met mijn handen door de aarde woel, weet ik weer waarom ik een moestuin heb. Mijn gedachten komen ervan tot rust. Hoe lang mijn to-do-lijst ook is, het doet er even niet toe. De moestuin zorgt ervoor dat ik dicht bij de natuur kan leven - een van de redenen waarom we naar het platteland zijn verhuisd. Ik voel de warme zandgrond, ik ruik de zoete geur van bloesem, ik hoor ongelooflijk veel vogels en laat me verrassen door de zaailingen in het moestuinbed dat ik onder handen neem, van papavers tot kleine paarse viooltjes. Dit is mijn manier van aarden.


Meestal zoekt Isabelle me op als ik in de moestuin ben, maar nu zit ze heerlijk in het gras. In gedachten verzonken rijgt ze met veel geduld madeliefjes aan elkaar. Ook een manier om te aarden. Zo mooi. Daar kan geen iPad tegenop.

Moestuinmaandag?
Op Moestuinmaandag doen verschillende 'groene' bloggers verslag van de vorderingen in hun moestuin (groot of klein). Doe je ook mee? Je kunt natuurlijk ook op zondag foto's maken (net als ik) en op maandag publiceren. Bij Hollandse Klei vind je geregeld een overzicht van alle 'deelnemers'. Veel plezier!

Reacties

 1. Ach, wat heb je dit mooi beschreven.
  Moestuinieren gaat inderdaad verder dan alleen zaaien en oogsten (en er over bloggen). Door met de handen in de grond te werken, verbinden we ons met de aarde. We worden ons bewust van tijd, van het ritme van de seizoenen.
  Dank je voor deze invalshoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, zo is het precies! Het helpt me los te laten wat mijn hoofd allemaal moet, want mijn handen hebben een heel ander tempo...
  Mooi verwoord!
  Prachtige foto van je dochter in dat gele weiland.
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Jij zegt het ook mooi: "mijn handen hebben een heel ander tempo".

   Verwijderen
 3. Helemaal mee eens, betere ontspanning is er niet. Mijn hoofd is altijd leger als ik terugkom van de tuin en voller met borrelende ideeen!
  Ik vind je houding ook wel heel erg zen en inspirerend. Het komt zoals het komt, first things first!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet altijd zo zen, maar het is inderdaad wel mijn streven!

   Verwijderen
 4. Leuk verslag. Werken in de tuin is eigenlijk niet werken, zeg ik dan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nog op zoek naar een goed woord voor 'in de moestuin werken'. Werken klopt voor mijn gevoel niet helemaal, maar 'tuinieren' is het ook niet!

   Verwijderen

Een reactie posten