DIY Bladkorf


Bladeren, bladeren en nog eens bladeren. Gelukkig vind ik bladeren harken geen straf. Het is de manier om even je hoofd leeg te maken, lekker buiten in de frisse lucht. Ook Isabelle is er altijd wel voor te porren - als er geen straatje opgebroken hoeft te worden...

De eerste lading bladeren hebben we in de border gemikt. Zo ontstaat een warm winterdeken voor de vaste planten. Je moet het ook weer niet overdrijven - een laagje van 10 cm vind ik wel genoeg.

Voor de tweede lading bladeren zochten we nog een bestemming. En wat doe je dan als je buiten woont? Dan timmer je snel even een bladkorf. Er liggen altijd nog wel ergens wat palen en een rol kippengaas, dus die was zo in elkaar gezet.


Ook een bladkorf maken?
1. Sla vier palen in een vierkant in de grond. Bij ons staat de bladerkorf naast de composthoop, waardoor we met 2 palen klaar waren en meteen een zijkant hadden.
2. Drapeer kippengaas rondom de palen en zet het vast met krammen. Laat een kant open, zodat je er met de kruiwagen makkelijk bladeren in kunt kiepen (en wie weet komt er een egel in overwinteren).
4. Nu nog wat kalk en afgemaaid gras erbij (om het composteringsproces te versnellen).
5. En dan rustig afwachten hoe de bladeren veranderen in bladaarde. Dat kun je gebruiken als  bodemverbeteraar - hier 'op het zand' geen overbodige luxe.

Op Facebook zag ik een voorbeeld voorbijkomen van een bladerbak van enkel gaas (zonder palen). Je kunt ook bladcompost maken in een vuilniszak. Hoe dat gaat, lees je op Wroeten.nl.

Voorlopig hebben wij nog bladeren genoeg om te verwerken. Er is zelfs een ginkgoblaadje aan komen waaien. Geen idee waar die vandaan komt!
Reacties

 1. J, we blijven nu bladeren bijeenharken, maar dat is zo weer voorbij als alles van de bomen af is. Ik hark overigens alleen de bladeren van het gras in de borders en van de straten naar de composthoop.
  Groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elke week doe ik ook wel eens een rondje, soms zelfs met de grasmaaier ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch jammer dat wij zo'n klein tuintje hebben, er is geen boom te bekennen. Maar stiekem ook wel fijn als ik bedenk dat ik ni hoef te harken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi huis heb je Petra ! Prachtig! Ja, blad ruimen.. gaat hier de hele winter door..
  Bij jullie ook ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de platanen (voor ons huis) al hun blad hebben laten vallen, dan zijn wij voorlopig even klaar met blad harken!

   Verwijderen
 5. Ik laat de bladeren gewoon liggen, ze waaien wel weg in de winter :D

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten