Meer zen dan ooitAls alle groente en bloemen een voorbeeld nemen aan de rabarber, dan komt het met de moestuin wel goed. Anna Maria van den Berg (@AnnaMariavdBerg) verwoordde het mooi op Twitter: met de natuur groeit je vertrouwen.

Met de seizoenen
Een van de redenen om van stad naar platteland te verhuizen was om dichter bij de natuur te leven. De moestuin speelt daarin een belangrijke rol. Voor mij is dat stukje grond meer dan een soort doe-het-zelf-supermarkt, waar je je groente vandaan haalt. De moestuin helpt me om meer met de seizoenen te leven en ervan te genieten. En dat doet me goed.

Naar buiten!
Zodra de natuur ontluikt, laat ik binnen alles uit mijn handen vallen (lees: we doen het hoogstnodige en de rest komt in de herfst wel weer aan bod). Naar buiten! De plannen die we in de winter maakten voor de moestuin, het weiland en de (verwilderde) border, voeren we nu een voor een uit. Met aandacht. Al met al werken we ons in de lente drie slagen in de rondte (en is het huis nog lang niet af); toch zijn we meer zen dan ooit - nou ja, iets meer zen dan ooit!
Buiten spelen
Het is leuk om te zien dat de kinderen ook spontaan de buitenlucht opzoeken. Speelden ze in de vroege lente nog heel veel binnen, nu zie ik ze steeds vaker buiten in de weer met springtouw, crossfiets, zand, takken, water, madeliefjes en wat er verder voorhanden is. Of ze pakken mijn fotocamera en maken een kleine tweehonderd foto's (waarvan er hierboven drie te zien zijn).


Reacties

 1. Ja, voor kinderen is dit fantastisch, ik weet er alles van en het aantal foto's, haha, ze zijn lekker bezig geweest. De rabarber is al bijna goed, het zou inderdaad niet gek zijn als alles zo goed groeide....
  Gr., Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi bemoedigend bericht! Met de natuur groeit je vertrouwen....wat een prachtzin.

  Ik ervaar de seizoenen ook steeds duidelijker en dan woon ik in een buitenwijk van een stad. De winter is voorbij, het binnenleven moet afgesloten worden, er moet buiten geleefd worden. Het zijn kleine stapjes voor mij elk jaar, maar ook ik raak meer 'zen' :-)

  Zo leuk he, die foto's die kinderen maken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten