Wij willen meer vogels!


Project vogelbosje - deel 1

Wij willen meer vogels!
Mussen, mezen, merels. Rondom ons huis – oud boerderijtje op het Achterhoekse platteland – zien we vooral de gewone tuinvogels. Zijn we daarvoor 'naar buiten' verhuisd? Het grasland achter ons huis geeft al meer variatie: bonte specht, Vlaamse gaai en soms zelfs een patrijzenfamilie (dan staan we te springen van enthousiasme). Met de aanleg van een vogelbosje hopen we nog meer bijzondere vogels te kunnen verwelkomen.

Vogelbosje

We hebben de luxe te beschikken over een landje van bijna 5.000 m2, dus ruimte genoeg voor 'project vogelbosje'. We beginnen maar eens met een bosje van ongeveer 10 bij 10 meter, uitbreiden kan altijd nog. Een vogelbosje wordt vaak achter op het perceel aangelegd. Wij hebben bewust gekozen voor een plek naast het huis. Daardoor zitten wij straks niet meer vol in beeld voor passerende wandelaars en fietsers als we 's zomers buiten eten. En dat is ook wat waard.

Welke bomen en struiken?

De beplantingslijst is langzamerhand tot stand gekomen. Ter inspiratie heb ik veel rondgekeken (wat groeit er hier goed). En ik heb veel gelezen over natuurrijke tuinen en erven, zie leestips. Uiteindelijk hebben we gekozen voor onderstaande mix, die aantrekkelijk is voor vogels én voor vlinders, bijen en andere nuttige insecten. En voor onszelf natuurlijk!
 • Kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)
 • Lijsterbes (Sorbus aucuparia)
 • Vlier (Sambucus nigra, zie foto)
 • Rode kornoelje (Cornus sanguinea)
 • Gele kornoelje (Cornus mas)
 • Veldesdoorn (Acer campestre)
 • Gelderse roos (Viburnum opulus)
 • Vuilboom of sporkehout (Rhamnus frangula)
 • Sierappel (Malus 'Red Sentinel' of een andere)Meidoorn (Crateagus) en fruitbomen passen er ook mooi bij, maar die zijn bij ons al goed vertegenwoordigd in de gemengde haag (zie foto) en de hoogstamboomgaard. Wij gaan het plantgoed bestellen bij een boomkweker in de buurt, zodat het binnenkort de grond in kan. Wordt vervolgd!

Tips & ideeën

 1. Je kunt kant-en-klare biodiversiteits- of (vogel)bospakketten bestellen, bijvoorbeeld bij Kwekerij De Heliant en Sprinklr.
 2. Verwerk snoeihout in een takkenril. Vogels gebruiken die als schuil- en nestplaats. 
 3. Hang nestkasten op voor verschillende vogels. Wij hebben bijvoorbeeld nestkasten voor mees, mus, spreeuw en steenuil.
 4. Wil je je tuin vogelvriendelijk maken, dan mag water eigenlijk ook niet ontbreken. Een natuurlijke vijver wordt ons volgende project.

Meer lezen?

Reacties

 1. Ik had eerst eensierappel met kleine appeltjes die heel makkelijk in vogelkeeltjes glijden. Resultaat: in oktober, weg appeltjes. Eem malus met grotere appeltjes heb je zelf veel meer plezier van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn vorige antwoorden verdwenen in het niets... Hopelijk kun je deze wel lezen! Bedankt voor de tip. Zelf wil je er ook van genieten, toch?

   Verwijderen
 2. Jaloers op de vlier! Dat trekt echt altijd mooie vogeld aan. en je kunt er zelf ook de lekkerste sap van maken. Zowel van de bloemenschermen als later de bessen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Van de eerste bloesem maken we altijd vlierbloesempannekoeken. Zo bijzonder van smaak.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een reactie achterlaat! Soms is dat lastig, extra leuk als je de moeite neemt. Je kunt me ook volgen op Instagram: @tuinwaarts.