Boekrecensie: Iedereen kan avontuurlijk tuinieren


Een avontuurlijke tuinier is boswachter van zijn eigen natuurgebied, vertroetelt de bodem, houdt van wilde bijen en vlinders (maar ook van slakken en luizen), wiedt onkruid (en maakt er pesto van) en gaat een relatie aan met een boom. Aldus Katja Staring en Nienke Plantinga, die onlangs hun nieuwe boek hebben gepresenteerd: Iedereen kan avontuurlijk tuinieren. Ik was erg benieuwd naar hun aanpak. Zouden ze me iets nieuws te vertellen hebben? Zou het boek inspireren? 

Tuinplunje
'Iedereen kan avontuurlijk tuinieren' is een stevig boekwerk geworden waar je doorheen kunt bladeren alsof het een tijdschrift is. Mooie foto's, praktische tips (hoe je bladcompost kan maken ook  als je weinig ruimte hebt), korte weetjes (van de wilde bijen nestelt 90 procent onder de grond: een berg zand op een zonnig plek is dus nuttiger dan een bijenhotel) en persoonlijke verhalen. Je kunt het boek ook heel goed van voor naar achteren lezen, bijvoorbeeld als je je eigen tuin stapsgewijs avontuurlijker wilt maken. Handig: de jaarkalender. En de toolbox, oftewel wat je echt nodig hebt om avontuurlijk te tuinieren, bijvoorbeeld emmers op strategische plekken om onkruid in te doen, een fototoestel om wonderen vast te leggen en natuurlijk tuinplunje.

Groenexperts
Door het hele boek heen komen groenexperts aan het woord. Zo vertellen Ruurd en Deyke Donkelaar enthousiast over natuurvijvers: “een levendig waterbiotoopje, een belevenis die je eigenlijk niet mag missen in een tuin.” Het interview met mosspecialist Klaas van Dort was voor mij een echte eyeopener. Ik ga het mos in onze tuin nog eens goed bestuderen. Het hoofdstuk over saaie tuinen vond ik minder aantrekkelijk, ook al was de invalshoek positief. Ze staan ook op op de website van de tuinavonturiers (en dat was eigenlijk wel genoeg).

Onkruid & agressie
Concluderend zeg ik: wat een blij en inspirerend boek. De liefde voor de natuur spat van de pagina's af. Het is alsof je de auteurs enthousiast hoort praten, en zo is het deels ook geschreven: “We jubelen nu misschien een beetje veel over onkruid, maar onkruid kan ook verstikken en een rommelige aanblik geven. Houd de regie waar en wanneer je dat nodig vindt [...] onkruid uitroeien kan ook heerlijk zijn om even wat agressie te lozen [...].” Als je ook maar een beetje open staat voor meer natuur in je tuin, dan krijg je zin om aan de slag te gaan. Op avontuur!


Check van eigen erf
Nadat ik het boek had gelezen ben ik mijn eigen erf ook eens even kritisch gaan bekijken. Hoe avontuurlijk tuinier ik zelf eigenlijk? Wat gaat al goed en waar liggen nog kansen? Erg leuk om te doen!

Maximaal avontuurlijk tuinieren:
 • We mulchen, composteren en zeisen. We maken paardenbloemengelei en strooien bloemetjes over de sla. 
 • Het prikkeldraad om ons landje hebben we vervangen door gemengde hagen: veldesdoorn, meidoorn, beuk en wilde roos. De patrijzen en andere vogels maken dankbaar gebruik van de beschutting.
 • Chemische bestrijdingsmiddelen komen er niet in. Het teveel aan engerlingen in ons grasland hebben we opgelost door spreeuwenkasten op te hangen: spreeuwen eten keurig netjes de engerlingen op, zonder alles om te woelen.
 • We hebben veel oude troep opgeruimd (vooral bewerkt hout), maar rommelig is het nog steeds. Van een hoekje brandnetels tot takkenril en altijd wel ergens onkruid. 

Kansen voor meer avontuur:
 • We hebben al heel veel bomen aangeplant, onder meer een solitaire tamme kastanje en een hoogstamboomgaard. Toch kan er nog veel meer bij. Meer vaste planten, meer plantlagen, nog meer leven.
 • Er staan heel veel (pluk)bloemen in onze tuin, maar er mogen wel wat meer enkelbloemige bij. Nectar en stuifmeel zijn bij die bloemen beter te bereiken voor insecten. 
 • Water! Een moerasvijver zou een aanwinst zijn, met kikkergrot.
 • Ik ben veel 'aan het werk' in de tuin. Ik neem me voor om vaker stil te staan bij de schoonheid van de natuur op ons erf. Elke dag een rondje door je tuin lopen, vind ik een goed idee. Misschien ga ik wel een boom knuffelen...

Winactie!
Op Instagram (@tuinwaarts) organiseer ik een winactie waarbij ik mijn recensie-exemplaar verloot. Reageren kan tot en met maandag 22 april 12.00 uur. Doe je mee?

Iedereen kan avontuurlijk tuinieren, breng leven in je tuin!
Katja Staring en Nienke Plantinga, KNNV Uitgeverij, 248 pagina’s, ISBN 9789050116787, € 24,95

Reacties

 1. Ja , met zoveel enthousiasme moet ik natuurlijk mee gaan doen op instagram onder mijn eigen naam. Wat een leuke recensie!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een reactie achterlaat! Soms is dat lastig, extra leuk als je de moeite neemt. Je kunt me ook volgen op Instagram: @tuinwaarts.