Circulair tuinieren is nog leuker dan ik dacht


Je kunt alles kopen (en afvoeren als je het niet meer nodig hebt) maar het is veel leuker om materialen die je al hebt een nieuwe functie te geven. En veel duurzamer natuurlijk. Je kunt van alles bedenken. Een voorbeeld: wij snoeien elke winter de leiplatanen die voor onze boerderij staan. Stapels takken komen ervan af. En alles wordt hergebruikt:

1. De dikste takken gebruik ik als klim- en steunmateriaal in de moestuin, bijvoorbeeld als tipi voor de stambonen en als hekwerkje rondom de hoge Dahlia’s.
2. Een bundel takken hangen we te drogen. Dat worden aanmaakhoutjes
3. Wat er dan nog overblijft, verdwijnt in een takkenril. We hebben takkenrillen in verschillende vormen en maten, maar de plataantakken reserveer ik voor de takkenril langs onze voortuin. Door alleen plataantakken te gebruiken, oogt deze takkenril mooi rustig. Sommige mensen vinden het vast nog rommelig, maar ik ben er blij mee. 

Deze winter breid ik de takkenril links nog verder uit. 

Nog meer ideeën voor de circulaire tuin:

  • Laat bladeren zoveel in de borders liggen. Of hark het ernaartoe. Wat overblijft kun je composteren tot bladcompost.
  • Maak brandnetelgier als plantversterker. In het boek ’34 planten om mee te tuinieren’ (van Bernard Bertrand e.a.) staan nog meer ideeën.
  • Hergebruik stoeptegels en stenen in de bestrating. Blijft er nog wat over, maak er dan een stapelmuurtje van (oud dakpannen kunnen er ook in). Dat is een perfecte leefomgeving voor veel insecten.

Heb jij nog aanvullingen? Dan hoor ik het graag!


Reacties