Circulair tuinieren is nog leuker dan ik dacht

Je kunt alles kopen (en afvoeren als je het niet meer nodig hebt) maar het is veel leuker om materialen die je al hebt een nieuwe functie te geven. En veel duurzamer natuurlijk. Je kunt van alles bedenken. Een voorbeeld: wij snoeien elke winter de leiplatanen die voor onze boerderij staan. Stapels takken komen ervan af. En alles wordt hergebruikt:

 1. De dikste takken gebruik ik als klim- en steunmateriaal in de moestuin, bijvoorbeeld als tipi voor de klimmende bonen en als hekwerkje rondom de hoge Dahlia’s.
 2. Een bundel takken hangen we te drogen. Dat worden aanmaakhoutjes.
 3. Wat er dan nog overblijft, verdwijnt in een takkenril. We hebben takkenrillen in verschillende vormen en maten, maar de plataantakken reserveer ik voor de takkenril langs onze voortuin (zie foto). Door alleen plataantakken te gebruiken, oogt deze takkenril mooi rustig. Sommige mensen vinden het vast nog rommelig, maar ik ben er blij mee.


Nog meer ideeën voor de circulaire tuin:

 • Laat bladeren zoveel in de borders liggen. Of hark het ernaartoe. Wat overblijft kun je composteren tot bladcompost.
 • Maak brandnetelgier als plantversterker. In het boek ’34 planten om mee te tuinieren’ (van Bernard Bertrand e.a.) staan nog meer ideeën.
 • Hergebruik stoeptegels en stenen in de bestrating. Blijft er nog wat over, maak er dan een stapelmuurtje van (oud dakpannen kunnen er ook in). Dat is een perfecte leefomgeving voor veel insecten.

Heb jij nog aanvullingen? Dan hoor ik het graag!

Reacties

 1. Heel goed idee!
  Ik doe het vergelijkbaar.
  Ook nog een idee is om sommige siergrassen te gebruiken om andere planten in de winter mee af te dekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook een goed idee! Fijn voor de planten en het bodemleven.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een reactie achterlaat! Soms is dat lastig, extra leuk als je de moeite neemt. Je kunt me ook volgen op Instagram: @tuinwaarts.